MenterAroute.nl

MenterZuidOostGrenzenRoute

MenterZuidOostGrenzenRoute - 31 kilometer.

Deze route voert langs Scheemda, Westerlee, Kibbelgaarn en Egypteneind. Voor achtergrondinformatie wordt verwezen naar de MenterAroute Oost en naar de PekelAroute, waar deze plaatsen beschreven zijn.
kerk Scheemda

INFO 1:
Meedenerveen is een oude randvervening. In de 17e eeuw botsten hier de rechten van de inwoners van Meeden en de grootschalige verveners uit Pekela, zodat het tot een boerenopstand kwam. De inwoners van Meeden delfden het onderspit en hun vrouwen moesten de bevrijding van de gegijzelde boeren bepleiten. De volksmond wil dat de naam Kibbelgaarn hier vandaan komt.

INFO 2:
Het Egypteneind is een oude weg van Veendam naar Meeden. Waarschijnlijk stond hier een woonwagenkamp en leefden daar ook zigeuners, deze werden Egyptenaren genoemd. (denk aan het Engels: gipsy’s) Bij het spoor ziet u restanten van oude petgaten. Hier is baggerturf gegraven. Nu is het een visvijver. Tegenover de baggerputten ziet u een eind 19e eeuws beeldbepalend huis. Dit was de directeurswoning van de verdwenen fabriek Hibernia, die stond waar nu de rotondes zijn. Op de drieprong bij de visvijver kunt u terugvinden waar het oude station Meeden Muntendam. Tegenover de nog aanwezige restauratie was een brug en een tolhuis. De Breedeweg is een oude middeleeuwse veendijk.

Route

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.