MenterAroute.nl

Meeden

Menter Architectuur- en Tuinenroute gedeelte Meeden (lengte ca.11 km)

Vertrek vanaf de carpoolplaats bij Duurkenakker. Een alternatief startpunt is het Steunstee (Tussen Baide Meulens 18), waar de route ook geprint kan worden.
Rustpunten in Meeden zijn: Het Eethuuske (Hereweg 224), en het eerder 
genoemde Steunstee (alleen in de ochtenduren, niet in het weekend).

Vanaf de carpoolplaats
RA de Beneden Veensloot op. Na de bocht direct
RA fietspad (schelpenpad) volgen.
Links zie je op nr. 2c een krimphuisje. Aan het eind van het pad op asfaltweg
LA 
na bocht
RD Verl. Burg. Venemastraat in.
Huizen nrs. 5 en 3 zijn ook krimphuisjes, oorspronkelijk arbeiderswoningen.Op kruising met Beneden Veensloot

RD Burg. Venemastraat in.
Op nr. 29 ziet u nog een prachtig voorbeeld van een krimphuis met leilinden.
Einde weg
RA Hereweg op.
Na plm. 400 m op nr. 118, monumentale boerderij; woongedeelte dwarshuis, boerderijgedeelte heeft nog krimpen. Al vanaf 1611 een boerenplaats.Let op de mooie slingertuin die vroeger een eenheid vormde met de tegenoverliggende villa. De vier grote rode beuken waren een teken van welstand. Er is een cirkel van geknotte esdoorns, een cirkel met Veratrum (Nieswortel) De Groningse naam voor Veratrum album is ‘Soalomo’s Hinklaid’ (d.i. doodskleed). In het voorjaar zijn er veel bloeiende bolgewassen. Vervolgens op nr. 126 nog een mooi voorbeeld van een krimphuis; let op de raamversieringen.
Let bij nr. 224 op het keramische kunstwerk (Jan v.d.Zee) in de gevel; dit houdt verband met de vorige bestemming van het pand als postkantoor.

Tegenover de benzinepomp
RA de Badweg in.
Aan deze weg zien we aan de rechterkant vanaf nr. 20 een aantal twee-onder-een-kap woningen in de Delftse School stijl. Even verderop vanaf nr. 44 enkele vrijstaande huizen in de Delftse School stijl. Begin zestiger jaren met subsidie gebouwd. Comfortabele huiselijke schaal, kleine tuintjes aan de voorkant, diepe groentetuinen aan de achterkant.
Bij viersprong
LA Beneden Veensloot op.
De boerderij op nr. 52 is ook een voorbeeld van de Delftse School.
Eerste weg
LA de Weth. L. Veemanweg inrijden.
Halverwege deze weg is rechts een doodlopende weg: de Bovenstreek. Let op de prachtige grauwe abelen langs deze weg. Vervolg de Weth. L. Veemanweg.
Aan het einde van deze weg staat rechts op nr. 338 een kleine Oldambtster boerderij met een asymmetrische gevelindeling.

LA de Hereweg op.
Op nr. 263 een villa in de stijl van de Amsterdamse School. (
Op nr. 249 een (classicistisch) dwarshuis met barokelementen; bouwjaar ca.1880-1890; met serre en initialen bij trappartij.
Aan de linkerkant van de weg op nr. 320 een krimphuis (let op de ‘oortjes’) en op nr. 318 een villa uit 1935, zakelijk expressionistische stijl, met invloeden van de Amsterdamse School.
Aan de rechterkant op nr. 239 een boerderij in Delftse School stijl (zadeldak, mathematische proporties).
Links op nr. 314 een monumentaal dwarshuis, gebouwd in 1855. Opvallende kenmerken: symmetrie, pilasters, ombouw ramen, voordeur met hekwerk, origineel smeedijzeren hek. Aan de linkerkant van de oprit bloeien in het vroege voorjaar blauwe scilla’s, later ook lelietjes-der-dalen en hosta’s. Let ook op de prachtige gouden regen aan de rechterkant van de tuin.
Rechts op nr. 237 een villa in de stijl van de Amsterdamse School (architect N. Boiten Rzn. 1933, dakoverstek, gevelversieringen, glas-in-lood, horizontale lijnen, entree, gebruik van geglazuurde blauwe tegels). 
Links voor het huis een prachtige meta sequoia (watercypres).
Eveneens rechts op nr. 235 een monumentaal dwarshuis, bouwjaar ca. 1877.
Tegenover het dorpshuis (met kleurig kunstwerk van Siebe Hansma aan de gevel 1990) op nr. 276 een voorbeeld van een klein dwarshuis. Iets verderop aan de linkerkant op nr. 250 een pand in de stijl van de Amsterdamse School uit ca. 1935. Let op dakoverstek, horizontale betonranden, glazen stenen in de bovenkant van de gevel. Net voorbij de pomp aan de rechterkant op nr. 145 en nr. 143 twee burgerwoningen in de stijl van de Amsterdamse School (doorlopende gemetselde schoorsteen, glas-in-lood, gemetselde sierranden, inpandige stoep).


Op nr. 141 een dwarshuis uit het einde van de 19e eeuw; symmetrisch, schoorstenen, verdiepte deur met gietijzer, portaal, originele blinden.

Op nr. 115 een huisje in de stijl van de Delftse School; let op de uitbouw aan de westzijde. Daarnaast een historische graandrogerij.

Aan de linkerzijde van de weg de Openbare Basisschool, waar op de noordmuur een door kinderen ontworpen en uitgevoerde schildering is aangebracht. Aan de oostzijde van het schoolplein bevindt zich de zgn. JB-boom, geplant ter ere van het huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernhard.
Op nr. 111 een boerderij uit 1911, architect N. Boiten Rzn. in een tussenfase van Jugendstil en Art Deco. Let op de gedenksteen in de westgevel. De tuin is enkele jaren geleden opnieuw in een bij het huis passende stijl aangelegd met enkele zuilvormige haagbeuken, haagjes van buxus en taxus, een jonge rode beuk, amberboom en bonte esdoorn.
Op nr. 109 bevindt zich het voormalige gemeentehuis van Meeden.
Het kunstwerk in het betonnen balkon is van Jan van der Zee (De Ploeg).
Op nr. 103 een villa uit ca. 1914.
Op nr. 87 de boerderij ‘De Goare’ uit 1840. Let op de vele krimpen.
Op nr. 73 een villa in Eclectische stijl. Het huis is eind 19e eeuw gebouwd als rentenierswoning. Bijzonder de symmetrie van de decoratieve pilasters en de ombouw van de ramen. Voortuin opnieuw aangelegd in harmonie met de tegenoverliggende slingertuin.

Op nr. 59 en 57 een dubbel burgerhuis in de stijl van de Amsterdamse School. Kenmerkend is het mansarde dak (met knik), het dakoverstek en de aangebouwde stoep.
Op nr. 53 een dwarshuis waarvan we de schoorstenen missen.

Op nr. 7 een woonhuis gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. 
Ook hier een portiek en glas-in-lood. Aan de andere kant op nummer 16 een kleine Oldambtster boerderij, of is het een groot krimphuis? Hierin een winkel met aardewerk en glas. 
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-18.00 uur. Vlak voordat we weer de carpoolplaats naderen, staat rechts nog op 
Duurkenakker nr. 17 een boerderij gebouwd in 1945/1946 in de stijl van de Delftse School.

RD het fietspad langs deze weg volgen.
LA 
de Beneden Veensloot op en u bent weer bij de carpoolplaats.

Einde route Meeden 

Op dit koppelpunt kunt u de route richting Muntendam vervolgen.
Vanaf de carpoolplaats LA naar de rotonde. De drie rotondes RD nemen richting Muntendam. Na de spoorwegovergang Oosterweg RD en dan RA over de 
trekweg (Bredeweg) Einde Bredeweg aansluiting route Muntendam.

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.