MenterAroute.nl

Voormalig baptisten evangelisatie-gebouwtje

In 1957 is op de Verlengde B.V. straat nr 1 een Baptisten kerkje neergezet ter vervanging van een bouwvallig houten gebouwtje. Met man en macht werd door vrijwilligers de fundering aangebracht naast het oude gebouw. Binnen was het gebouw van 14 x 7,50 meter ingericht als kerkzaal met een Kruis en een verhoging van een halve meter. Het was een post van de Baptisten kerk in Muntendam. De predikant Ds. de Jong had hierin het voortouw genomen.
Naast de evangelisatiebijeenkomsten werd er zondagschool gehouden voor kinderen. Doordeweeks was er een jongens- en een meisjesclub en een zusterhulp (benaming voor een vrouwenvereniging). Ook reperteerde het zangkoor ‘Blijde Geluiden’ in het gebouw. Gezienus Kor, die aan de B.V.straat woonde was de koster.
Toen veel baptisten vanuit Muntendam naar Veendam verhuisden werd er in Veendam een kerk gesticht. De belangstelling in Meeden liep toen achteruit en halverwege de jaren zestig werd het gebouwtje verkocht aan dhr Bultena, vader van de huidige eigenaar. Het houten kruis hangt nu boven het doopvont in de kerk te Muntendam.

Natuurtuin
Naast het baptistengebouwtje bevindt zich een aantrekkelijke particuliere natuurtuin van Wim Bultena (eigenaar van het voormalige kerkje), die te bezichtigen is op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 18.00 uur, elk tweede weekend van maart tot september of op afspraak (0598-612169).  
Bronnen: Albertus Kor, zoon van de koster
Wim Bultena, huidige eigenaar
.

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.