MenterAroute.nl

Orgel Hervormde kerk Noordbroek

Het door Arp Schnitger tussen 1695 en 1696 gebouwde orgel in de kerk van Noordbroek trekt jaarlijks vele liefhebbers naar deze kerk.


Informatie over het orgel is te vinden op www.schnitgerorgel.nl 


Er zijn vooral in de zomermaanden vele orgelconcerten te beluisteren.

Het instrument is in zijn bestaan vele keren opgeknapt en swoms uitgebreid door diverse bekende orgelbouwers.
Zo  hebben zijn zoon Johan Jürgen 1730, Albertus Hinsz 1752 en 1768 en Heinrich Freytag 1809 toevoegingen en onderhoudswerk gedaan. P.van Oeckelen heeft in 1855 forse wijzigingen aangebracht om het orgel aan de toen heersende mode te laten voldoen. Deze laatste wijziging is in 1958 door de toenmalige organist Simon Graafhuis in samenwerking met C.H. Edskes ongedaan gemaakt, waardoor het orgel weer terug is gebracht naar de situatie van rond 1809.
In de achttiende eeuw is veel aandacht besteed aan het aanzien van het orgel. Naast fraai klinken, moest het orgel ook grandeur uitstralen. Daartoe zijn diverse versieringen met houtsnijwerk aangebracht en ornamenten als vazen en violen toegevoegd.
Het is trouwens niet het eerste orgel in de kerk van Noordbroek. Reeds in 1619 was een orgelmaker in de kerk aan het werk geweest. In hoeverre in het door Schnitger gebouwde orgel onderdelen van dit oudere orgel zijn verwerkt in onbekend.

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.