MenterAroute.nl

Bomen rondom de kerk in Noorbroek

© Leo MullerDe berk (foto) die onder de naam Jacquemontii bij de parkeerplaats achter de kerk van Noordbroek staat is een heel bijzondere variant. De bast is veel witter, (soms haast zilverachtig) dan van een normale berk.
De bladeren zijn vrij groot, donkergroen en leerachtig. In de herfst wordt deze opvallend geel.

Rondom de kerk en het kerkhof staan negenentwintig oude beuken. In het verleden hebben er dertig gestaan, één is er gekapt, waarschijnlijk t.g.v. een slechte gezondheid van de boom. De bomen zijn beuken. De wetenschappelijke naam is Fagus sylvatica. Mooi is te zien dat de bomen op een aantal plaatsen het hekwerk, en zelfs een graf, door de bomen is omgroeid.
Op het kerkhof tussen de kerk en de toren groeien twee treurbeuken. De ruimte tussen de twee gebouwen is volledig opgevuld door de treurbomen. De wetenschappelijke naam is Fagus sylvatica ‘Pendula’. Kenmerkend voor oude treurbeuken is de kale bovenzijde van de takken in de top van de boom. Aan de onderkant van de stam is goed te zien dat deze bomen geënte bomen zijn.
© L. Muller
Achter de kerk is een klein arboretum aangelegd. Een arboretum is een verzameling bomen van verschillende soort. Deze bomenverzameling was een onderdeel van de vroegere pastorietuin. Er staan inheemse maar ook uitheemse bomen. Uitheemse soorten worden ook aangeduid met de term exoot. Welke bomen staan in dit arboretum?
Eik wetenschappelijke naam: Quercus robur
Plataan wetenschappelijke naam: Platanus x acerifolia De bladeren lijken op die van de esdoorn en zijn handvormig. De stam is gevlekt dit wordt veroorzaakt door het loslaten van de oudste delen schors. De vruchten zijn rond en bruin en hangen voornamelijk boven in de boom.
Tulpenboom wetenschappelijke naam: Liriodendron tulipifera De bladeren hebben de vorm van een tulpenbloem in het platte vlak. De bloemen verschijnen in het late voorjaar en zijn crèmekleurig. Ook de bloemen doen aan tulpen denken. De vruchten zijn conisch gevormd en opgebouwd uit over elkaar heen liggende schubben.
Vleugelnoot (foto, komt 2 maal voor) wetenschappelijke naam: Pterocarya fraxinifolia De bladeren lijken op die van de es het is een samengesteld blad. Dit is een blad dat uit een groot aantal kleine blaadjes bestaat. De bloemen die uiteindelijke de vruchten vormen zijn heldergroen en hangen in lange slierten, tot wel 30cm, aan de takken. In het najaar verkleuren deze slierten naar bruin en vallen vervolgens van de boom.
Mammoetboom
(foto) wetenschappelijke naam: Metasequioa glybtostroboides De mammoetboom is een naaldverliezende naaldboom. In het najaar verkleuren de naalden van groen naar oranjebruin en vallen vervolgens van de boom. De schors van de boom is zacht. Zo zacht dat je er met de vinger in kunt drukken.
Rode beuk (komt 2 maal voor) wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ De bladeren van deze boom zijn rood. Er is een verschil in rood ook bij deze twee bomen goed te zien. De boom bij de vijver heeft echt donkerrood blad terwijl de boom bij de ingang van de tuin wel rode bladeren heeft maar minder intens. In het najaar verloopt de bladkleur van de laatste boom naar een groenrode tint voordat de echte herfstkleuren verschijnen. Dit verschil wordt veroorzaakt door de herkomst van de boom. De boom bij de vijver is een geënt exemplaar, de boom bij de ingang van de tuin is een zaailing. Bij enten wordt allen het echt rode materiaal gebruikt voor het kweken van een boom. De stam van een beuk is glad en gevoelig voor zonnebrand. De stam van een geënte beuk vertoont onder aan de stam altijd een verdikte rand daar waar de ent op de onderstam is gezet.
Tamme kastanje wetenschappelijke naam: Castanea sativa Lijkt wat betreft blad, bloem en stam totaal niet op de ons goed bekende paardekastanje. De bladeren zijn glimmend, ovaal van vorm en lopen naar de randen toe uit in een soort naaldjes. De tamme kastanje heeft bolsters met zeer veel stekels. In deze bolsters zitten de kastanjes die eetbaar zijn voor de mens. De oude stam heeft een prachtige structuur van aan elkaar liggende ovalen. Deze ovalen hebben de vorm van de bladeren maar met wat fantasie kleine bootjes naast en achter elkaar. Al het gebruikshout dat op de markt is, zoals hekwerk, wordt gemaakt van het hout van de tamme kastanje.
© Leo MullerPaardekastanje  (foto) wetenschappelijke naam: Aesculus hippocastanum Eén blad bestaat uit zeven bladeren. In het voorjaar bloeien de bomen met grote witte opstaande bloemen; kaarsen. In het najaar draagt de kastanje haar vruchten in stekelige bolsters. Het hout van de paardekastanje is ongeschikt als gebruikshout. De stam heeft een gedraaide vorm waardoor geen rechte planken gezaagd kunnen worden. Deze draaiing in de stam is goed te zien bij de twee oude kastanjes die in de voortuin van de pastorie, naast de toren van de kerk, staan.
Es wetenschappelijke naam: Fraxinus excelsior Het blad is samengesteld. Dit is een blad dat uit een groot aantal kleine blaadjes bestaat. In de zomer verschijnen de vruchten die heldergroen van kleur zijn. In het najaar verkleuren de vruchten/zaden bruin. Wat kenmerkend is voor de es zijn de zwarte knoppen, aan de takken, in de winter.
Walnoot wetenschappelijke naam: Juglans regia Walnoten werden vaak aangeplant op erven om de muggen en vliegen te verdrijven De noten van de walnoot zijn eetbaar. Verder staan er in het arboretum nog een aantal kleinere/jonge bomen waaronder een rode hazelaar en een peer

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.