MenterAroute.nl

Kerkenroute in Zuidbroek

De route langs kerken in Zuidbroek is ongeveer 7 kilometer lang. Rustpunten in Zuidbroek zijn hotel-restaurant-cafetaria De Koepel, Heiligelaan 51 (tel. 0598–452184) en theeschenkerij, antiek & curiosa ‘In de maffe kit’ van Willemijn Kraanen, Uiterburen 49 (tel. 0598–450700).
Afkortingen: RD = rechtdoor, RA = rechtsaf en LA = linksaf.

Petruskerk in Zuidbroek vanaf kerkhofSTART bij het station van Zuidbroek. Stationstraat - vertrek in westelijke richting.
RA bij spoorwegovergang de Spoorstraat in. Blijf rechtdoor rijden. Aan uw rechterhand ziet u het voormalig Kantongerecht (1884), wat laat zien dat rond 1880 het centrum van Zuidbroek hier gelegen was. Rond 1600 moet het centrum rond de oude Petrus kerk verder naar het noorden hebben gelegen. De aanleg van het Winschoterdiep rond 1628 was de oorzaak van het verschuiven van het centrum naar het zuiden.
RD over de brug over het Winschoterdiep. De weg heet dan Kerkstraat. 
RD naar Kerkstraat 63. In 1944 kwam er een scheiding in de gereformeerde kerk in Zuidbroek. Er bestonden verschillende standpunten over doop en verbond. De kerk met pastorie kwam aan de vrijgemaakten. Degenen die zich hielden aan de uitspraken van de synode, kwamen bijeen in het herenhuis op Kerkstraat 63. Inmiddels heeft dit prachtige huis weer de functie van woonhuis.
RD over het viaduct over de A7, pal waar nu de snelweg onder ons doorloopt, stond huisnummer 64, waarachter zich het kerkje van de evangelist Fransen bevond. Omstreeks 1890 hield hij al preken op het heideveld in het Zuidbroeksterveen.
RD over twee rotondes. Daar waar de Kerkstraat overgaat in Torenstraat en waar naar rechts de Heiligelaan afbuigt, staat op Kerkstraat 87 een van de mooiste kerken van Groningen: de Petruskerk (1270), een romanogotische kruiskerk met losse toren. De kerk is bekend om het interieur met het orgel van Schnitger en Freytag (1793), de preekstoel (1736) en de middeleeuwse sculpturen. In 1997 werden bij een restauratie deze Middeleeuws sculpturen gevonden, onderdeel van een Calvarie.
Op het kerkhof staan oude, grillig gevormde beuken en prachtige glanslindes. Let ook op het lijkenhuisje. Tegenover de toren ziet u de pastorie.
Naast de toren staat het gebouw de 'Kerkhorn'. Vroeger de 'Franse School' genoemd. Onderwijs was vele eeuwen een taak van de kerk. Eerst door de pastoor of door monniken, later door de dominee, die ook vaak nog de organist van de kerk was. 
RA de Heiligelaan in. Op nummer 51 bevindt zich Eetcafé en cafetaria De Koepel. Langs de Heiligelaan staan verschillende iepen.
LA op de driesprong van Heiligelaan met Galgeweg. De Heiligelaan gaat hier over in Uiterburen, de verbindingsweg tussen Zuidbroek en Noordbroek. Langs Uiterburen staan veel rijzige oude lindebomen. Bij de woning op nummer 39 vindt u een mooie, romantische tuin met als specialiteit historische rozen, vaste planten, bomen en heesters. De tuin is enkele dagen per jaar te bezichtigen.
RD naar Uiterburen 52. Links naast dit huis stond een synagoge voor de Joodse gemeente. De synagoge is in 1934 afgebroken.
RD naar Uiterburen 49. Op dit adres bevindt zich een 300 jaar oude boerderij met daarin een winkel met curiosa en antiek, en een theeschenkerij. Daar kunt u koffie, thee of frisdrank gebruiken met iets lekkers erbij.

Start KOPPELPUNT Bij afslag Drostenlaan is het koppelpunt van de route Zuidbroek. Hier kunt u ook aansluiten bij de Kerkenroute Noordbroek (7), of doorgaan met route Zuidbroek (8)
7. RD Richting Noordbroek
Einde KOPPELPUNT 

LA de Drostenlaan in. Links op de hoek staat de voormalige Coöp Melkfabriek, de eerste zuivelfabriek in Nederland (1882). Langs de Drostenlaan staan eiken. Aan het eind van de Drostenlaan, op de viersprong RD ’t Veen in. Deze weg is verboden voor auto’s. Vóór de T-kruising met Botjesweg vindt u aan uw linkerhand een Joodse begraafplaats (1886). Keer terug naar de kruising Drostenlaan – Nieuwe Weg.
RA de Nieuwe Weg op. U passeert begraafplaats Vredehof. Het hek van deze begraafplaats is in de stijl van de Amsterdamse school gemaakt; de open driehoeken verwijzen naar de art deco. De tuin van de begraafplaats is ontworpen door de beroemde Groninger tuinarchitect Vroom. De Nieuwe Weg gaat over in de Torenstraat, die weer overgaat in de Kerkstraat. Aan uw rechterhand ziet u weer de Petruskerk.
RD over de Kerkstraat, over twee rotondes, over het vervolg van de Kerkstraat. Aan uw rechterhand op Kerkstraat 19 de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. De in 1860 gebouwde kerk is afgebroken; in 1998 is een nieuw gebouw in gebruik genomen. De in 1875 bij de kerk gebouwde pastorie doet nog als zodanig dienst.
RA voor de brug op Winschoterdiep nr. 2 het voormalig gemeentehuis van Zuidbroek, nu in het bezit van de Protestantse kerk Zuidbroek. Terug naar de brug en
RA over het Winschoterdiep.
RD over de Spoorstraat.
LA vóór de spoorwegovergang. RD naar het station aan uw rechterhand. Bij het station staat een oorlogsmonument: station Zuidbroek was in de tweede wereldoorlog de laatste halte van de jodendeportatie in Nederland naar Duitsland. Naast het nieuwe station is in het oude station het Noord Nederlands Trein en Tram Museum gevestigd.
Eindpunt van de kerkenroute in Zuidbroek.

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.