MenterAroute.nl

MenterA Zee & Veendijkenroute

37 kilometer

Deze route brengt u door de drie landschappen van de langgerekte zandwegdorpen, van de voormalige kleipolders en van het afgegraven veen. U rijdt over zichtbare reliëfs en over nu praktisch onzichtbare zeedijken en veendijken. Het motto was (en is): wie niet wil dijken moet wijken.

Info.
De dorpen Zuidbroek, Scheemda , Muntendam en Meeden zijn middeleeuwse Oldambtster dorpen, gesitueerd op zandruggen. Met aan de ene kant het veen en aan de andere kant de Dollard.
Door te dijken heeft men het water beheerst en land gewonnen. Door het veen met een systeem van kanalen te laten afwateren heeft men het stap voor stap drooggelegd en turf gegraven. De welvaart van het Oldambt in vroegere tijden is ook hierop gebaseerd.
Mogelijke resten van oude zeedijken zijn de Hamrikkerweg bij Nieuw Scheemda die naar het zuiden doorloopt in de Oudedijksterweg. Bij het dorp t Waar komt u in het gebied waardoor de MenterA naar de zee bij Termunten stroomde. Restanten van de (gekanaliseerde) rivier zijn zichtbaar.

Voorbij Scheemda ligt Westerlee, dit is een jonger veenkoloniaal dorp. Langs het Zuiden van dit dorp via Meeden en dan afbuigend naar Wildervank liepen veendijken. De Beneden Veensloot en de Boven Veensloot zijn restanten van Veendijken. Van Wildervank liep deze dijk weer naar het Noorden tot ten Westen van het station. De Rimpe bij Poeltjelaan is een als laatste stuk veendijk een monument.

Samensteller Jan Dijkhuis.

Route

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.