MenterAroute.nl

Rondje Meeden

Deze wandelroute voert U door een gedeelte van het dorp Meeden.
U wandelt over rustige wegen en paden, bij nat weer stevige schoenen of laarzen dragen.

Voor onderweg kunt u het beste iets meenemen.
Duur van de tocht 1uur en 15 minuten.

Meeden is een Oldambster wegdorp gesticht in 1391, en lag vroeger noordelijker. Dit kwam omdat de vroegere bewoners last hadden van het wassende water van de Dollard. Verplaatsing van het dorp kun je zien aan de Nederlandse Hervormde kerk , die ligt namelijk niet aan de Hereweg, maar aan een zijweg.(Kerkstraat).

Het woord Meeden verwijst naar grasland. Denk aan Meadow Vroeger heette Meeden ook wel Eexta-meeden de graslanden van Eexta.
Meeden was altijd een zelfstandige gemeente, tot de gemeentelijke herindeling van 1990, welke geleid heeft tot de Gemeente Menterwolde. Samen met Muntendam (gemeente Muntendam) Noord en Zuidbroek(gemeente Oosterbroek).

Opvallend zijn de monumentale boerderijen met imposante bomen.
Steunpunt Meeden
Begin en eindpunt van de wandeling Steunpunt Meeden Tussen Baide Meulens no18.
Steunpunt is voor allerlei soorten praktische hulp, internetten enz.

Vanaf het steunpunt wandelen we LA tussen Baide Meulens, we wandelen langs café rest.dorpshuis, einde weg LA Meidoornlaan en direkt weer L Hereweg.
U passeert aan uw linkerhand de gereformeerde kerk. Deze kerk dateert van 1865. Sjaloomschool: een christelijke school,kent een geschiedenis van honderd en één jaar.

Hereweg oversteken RA bij no 276 richting het Mennohoes. (v/m doopsgezinde kerk).
De naam verwijst naar Menno Simons die in 1536 uit de rk-kerk trad en de doopsgezinde kerk opstelde. De kerk dateert van 1871. Doopsgezinden in deze streek behoorden tot de volgelingen van Ucho Walles een landbouwer uit Noordbroek die in de eerste helft van de 17e eeuw optrad als prediker. Het gebouw fungeert nu als aula en speelotheek.

We wandelen L door het park om daarna RA te gaan het wandelpad door het bos.
Pad door het bos volgen tot de afwatering aan de linkerzijde, volg deze afwatering aan de rechterzijde en U maakt dan een bocht naar links. Maaipad volgen tot aan de verharde weg.
Beneden Veensloot.

Beneden Veensloot is een overblijfsel van een oude veendijk, ook wel veendijkssloot genoemd. Deze sloten hebben deel uitgemaakt van een stelsel van dijken en kanalen dat de dorpen moest beschermen tegen het dreigende veenwater.
Langs de veensloot was gemakkelijk en stukje bouwgrond te verkrijgen voor landbouw en veeteelt.
Simpele huizen van het oldambstertype werden er gebouwd, alles onder één nok, inspringing in de muur voor meer licht en vaak éénsteens.

Op de verharde weg RA en na 50m weer RA Badweg.
Badweg volgen.
Badweg 58 bevind zich een bed en breakfest.
Badweg 23 bevind zich het openluchtbad de Kolck.
Boerderij Mansholt
Einde badweg LA Hereweg.
Hereweg ligt op een zandreliëf met zeeklei polders naar het noorden en veen naar het zuiden.
Hereweg 216 is een Oldambster boerderij uit 1835 bewoont door de Fam. Mansholt van 1868 tot1882. Eduard Douwes dekker logeerde hier in die tijd en heeft over dit verblijf geschreven(Multatuli).
Boerderij heeft nog resten van een slingertuin ontworpen door architect Vroom. In het front een ploegende boer.Hedendaags Boomkwekerij Joling.

Vanaf Hereweg 216 oversteken naar Zevenwoldsterweg, deze weg volgen tot aan de visvijver.
Hier slaan we RA en volgen het pad linksom de vijver.
Volg dan het pad L richting de lindelaan.
Lindelaan LA richting de beukenlaan en aan het eind van de beukenlaan RA richting de kerkstraat.

Links passeert u de N.H: kerk, Een rechthoekig 15e eeuws gebouw. .De preekstoel is van 1802 en is versierd met allegorische vrouwen, en werd gemaakt door de kistenmaker Bekenkamp, die daarbij gebruik maakte van de delen van de oude preekstoel. Het orgel dateert van 1751 en is gebouwd door Hinsch.
Losstaande zadeldaktoren dateert van 1482. De toren is 30m hoog en heeft een muurdikte van 1.4m en lijkt op een Middeleeuws Steenhuis.

Vanaf de kerk wandelt U weer richting het steunpunt, waar deze tocht eindigt.
ontwerp G de Vries

BijlageGrootte
PDF-pictogram Rondje Meeden.pdf21.05 KB

Home | Login

Copyright © 2014. MenterAroute.nl. All Rights Reserved.